Login
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.

Statutul Asociatei SNAC Romania Proiectele asociatiei Anunturi Avantaje Inscriere
 

Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie

În ultimii ani, soarta învăţământului românesc părea că îi preocupă în cel mai înalt grad pe politicieni. Anul trecut, după lungi controverse politice şi sindicale, guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru noua Lege a Educaţiei, dar aceasta a picat la Curtea Constituţională, care a decis că o astfel de lege nu poate fi adoptată prin angajarea răspunderii, ci numai prin dezbatere parlamentară. Prin urmare, depinde acum numai de Parlament ca şcoala românească să funcţioneze în 2010 după reguli noi.

Având în vedere că legea are peste 300 de articole, dezbaterea parlamentară ar putea dura ani buni, în condiţiile în care actuala majoritate parlamentară este extrem de fragilă. Pentru a se evita tergiversarea legii, există şi posibilitatea adoptării ei în procedură de urgenţă.

Soluţia aceasta nu garantează însă că legea nu va fi modificată în funcţie de interesele parlamentarilor care predau la universităţile private, ale sindicatelor care au acorduri cu unele partide, ale unor şefi de instituţii de învăţământ private care au sponsorizat campanile electorale ale unor candidaţi şi partide.

Disputele se vor purta în special pe prevederile cele mai controversate ale legii în varianta Guvernului Boc 1. Una dintre acestea vizează numărul maxim de materii care se vor preda în diverse cicluri de învăţământ şi numărul de ore săptămânale petrecute de elevi în şcoală.

Altele reprezintă noutăţi absolute, cum ar fi aceea prin care statul acordă fiecărui copil, la naştere, pentru educaţie, suma 500 de euro. Un punct nevralgic îl reprezintă depolitizarea învăţământului prevăzută în proiectul Boc, dar contestată de liberali. Este de aşteptat ca şi subiectul religiei în şcoală să genereze lungi dezbateri, ca să nu mai vorbim de prevederi ce vizează salariile, norma didactică, structura examenelor şi acreditarea instituţiilor de învăţământ private.

PREVEDERI CONTROVERSATE ÎN LEGEA EDUCAŢIEI
-aria curiculară
-programa şcolară
-depolitizarea învăţământului
-religia în şcoli
-ajutorul de stat pentru educaţie
-salarizarea cadrelor didactice
-norma didactică
-structura examenelor
-acreditarea instituţiilor de învăţământ private

Sursa realitatea.net 02.01.2010

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie