Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Cine suntem noi ?

SNAC - Sistemul National de Actiune Comunitara – dezvolta si promoveaza activitatile de voluntariat realizate de catre elevi si cadre didactice în comunitatile locale din România pentru a facilita integrarea sociala a tuturor persoanelor dezavantajate.

Acesta este un portal interactiv care gestioneaza activitatile realizate în cadrul Sistemului National de Actiune Comunitara – SNAC - din România.

Orice persoana are dreptul de a participa activ la comunitate ca forma de integrare sociala. Prima etapa de integrare sociala este integrarea scolara, premisa a devenirii sale ca adult util societatii. O scoala pentru toti si pentru fiecare nu mai este doar un principiu ci tinde sa devina tot mai mult o realitate.

În acest context se înscrie extinderea functiei educative a societatii la un ansamblu de institutii formative care includ, alaturi de scoli si universitati, familia, comunitatea, mass-media, societatile comerciale, organizatiile non-guvernamentale si celelalte institutii reprezentative.

Accentul se mută tot mai mult pe dezvoltarea comunităţilor locale, pe conştientizarea nevoilor acestora şi pe valorificarea resurselor umane şi materiale de care dispun. Astfel, schimbarea mentalităţilor oamenilor devine tot mai importantă. Oamenii învaţă să-şi identifice problemele dar şi modalităţile de rezolvare a acestora, învaţă să trăiască în şi prin comunitate, ca parte integrantă a acesteia. Şcoala de astăzi nu mai cere individului doar cunoştinţe teoretice şi profesionale. Ea cere şi abilitatea de a trăi împreună cu ceilalţi într-o comunitate unită şi solidară.

Scurt istoric

La întâlnirea Grupului de Nivel Înalt pentru Copiii României, din data de 12 septembrie 2003, prezidată şi de Primul-ministru al României şi Baroana Emma Nicholson, Raportorul Uniunii Europene pentru România la acea dată, s-a hotărât ca, în tara noastră, să se dezvolte o Strategie Naţională pentru introducerea Acţiunii Comunitare (SNAC) în licee, şcoli speciale şi centre de plasament.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin D-na Director General Liliana Preoteasa si D-na Inspector General Simona Nicolae, a primit misiunea să organizeze şi să conducă dezvoltarea acestei Strategii şi să colaboreze cu alte ministere şi organizaţii implicate în problematica asigurării şi respectării drepturilor fundamentale ale omului.

D-nul Muir John Potter, din partea Grupului la Nivel Înalt a acţionat, în calitate de consultant, pentru ministere şi pentru Guvernul României precum şi pentru alte grupuri implicate în introducerea şi dezvoltarea Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC).

    • In perioada martie-mai 2003, în judeţul Dolj, s-a desfăşurat proiectul-pilot care a dezvoltat, la nivel judeţean, Acţiunea Comunitară
    • In septembrie 2003, la întâlnirea Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României, s-a luat decizia ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să îşi asume Strategia Naţională de Acţiune Comunitară
    • In februarie 2004, a fost aprobat un Memorandum de Guvern, semnat de toate ministerele implicate, pentru a legaliza SNAC.
    • 7 aprilie 2004, SNAC a fost lansată, la Palatul Parlamentului, în cadrul unei conferinţe naţionale
    • In anul şcolar 2004-2005, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a implementat Strategia Naţională de Acţiune Comunitară în 416 licee din toate judeţele ţării cu participarea a 22.500 voluntari
    • In anul şcolar 2005-2006, au fost implicaţi 35.200 voluntari din 412 licee
    • In anul şcolar 2006-2007, au fost implicaţi 48391 voluntari din 471 licee şi 23 şcoli generale

Etape de dezvoltare a SNAC

1. Promovarea strategiei s-a realizat în cadrul Conferinţei Naţionale din 7 aprilie 2004 şi a conferinţelor regionale desfăşurate în cele 8 regiuni ale României – în luna mai, 2004.

2. Implementarea strategiei s-a realizat începând cu 15 septembrie 2004

3. Dezvoltarea strategiei presupune:

    • extinderea acesteia în numeroase licee, şcoli de arte şi meserii şi grupuri şcolare din România
    • diversificarea tipurilor de activităţi precum şi a tipurilor de beneficiari
    • implicarea tot mai activă a voluntarilor în rezolvarea problemelor comunităţilor locale (exemplu: dezvoltarea campaniei „Şi copiilor le pasă!” pentru sprijinirea copiilor din zonele afectate de calamităţile naturale).

4. Extinderea SNAC – la nivelul întregului învăţământ preuniversitar şi în învăţământul superior.


pagina 1 | pagina 2

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

CNBC dezvaluie public adevarul despre vaccinuri
 
Interceptarea românilor - moștenire și sport național
 
Consilier prezidential pe probleme de Securitate Nationala demis dupa vizita directorului FBI, James Camey, la Bucuresti.
 
Vasile Dâncu: 88% dintre români se retrag în familie
 
Ce se urmărește prin ținerea în pușcărie a Elenei Udrea? Forțarea Elenei să-l denunțe pe Traian Băsescu.
 
Pericolele asociate cu vaccinarea au fost ascunse timp de 30 de ani
 
Păcatele învățământului românesc. De ce predarea religiei în școli subminează credința
 
Metamorfoza profundă de tip axiologic cu care societatea se confruntă va lansa o gamă largă de contexte propice intervenţiei psihologului“
 
Lovitura de graţie dată culturii. Cărţile, tratate la fel ca ţigările şi băuturile alcoolice
 
Tăcerea asurzitoare a lui Traian Băsescu. Elena Udrea nu ar fi existat niciodată ca om politic, dacă nu ar fi fost ambiţia lui Traian Băsescu de a o impune cu forţa împotriva tuturor evidenţelor.
 
Rusia către americani: Spuneti omenirii adevărul despre extraterestri sau dacă nu, o vom face noi
 
Manipularea din mass media. Războiul nu vine niciodată de la sine, ci întotdeauna există în spatele lui persoane care împing către război, nu numai politicieni, ci şi jurnalişti.
 
Cine este de fapt agresorul in Europa? Democratizarea este doar praf în ochi, e un slogan, nu are o viziune reală, SUA nu aduce democraţia nicăieri
 
Ora de religie sau ora de religii?
 
De ce este hotia sport national? Cât de mult si cum se fură în România?
 
Campania de vaccinare se bazează pe o mare înşelăciune. Gardasilul nu protejează împotriva cancerului de col uterin
 
Fac apel la părinţi, profesori şi guverne să interzică copiilor sub 12 ani să folosească dispozitive electronice portabile
 
Depresia la copii: Nu ignoraţi simptomele, cereţi ajutor de specialitate!
 
Adevarul despre vaccinuri. Vaccinurile în loc să prevină, ne îmbolnăvesc. Ce soluţii avem?
 
Inca nu sunt cunoscute cauzele aparitiei autismului, iar specialistii care si-au conturat anumite pareri spun ca sunt implicati factori de mediu, factori genetici, anumite vaccinuri care provoaca modificari neurologice sau o combinatie a acestor factori.