Astronomii au realizat prima hartă tridimensională a spaţiului interstelar din jurul sistemul nostru solar. VEZI FOTO
11 FEBRUARIE 2010
Spaţiul interstelar nu este chiar un vid, fiind umplut cu rămăşiţe gazoase ale unor supernove care au aruncat plasmă, aceasta fiind propulsată de vânturile solare în urmă cu miliarde de ani. O parte dintre aceste gaze se unesc în structuri magnetizate, asemănătoare norilor, cel mai apropiat de noi fiind numit foarte plastic „puful local”.
Chiar şi aşa, sistemul nostru solar este situat într-un volum de spaţiu care conţine de 10 ori mai puţine gaze decât media galactică. Soarele şi toate stelele din apropiere sunt situate într-o cavitate numită, deloc surprinzător, Cavitatea Locală care are circa 300 de ani lumină în diametru.
Prezenţa acestei regiuni este cunoscută de mult timp, dar o echipă internaţională de astronomi a creat o hartă tridimensională a acestei fascinante zone din spaţiu. Echipa, condusă de Barry Y. Welsh de la Berkeley , University of California, a reuşit să producă această hartă folosind spectrul luminii de la peste 1800 de stele, până la distanţe de 2600 de ani lumină.
Potrivit discovery.com, când lumina circulă prin spaţiul interstelar, trece prin gazele rarefiate dintre stele. Când lumina este receptată pe Pământ, un instrument numit spectograf analizează această radiaţie. Welsh a folosit European Southern Observatory (ESO) pentru a pune la punct un studiu complet a desităţii mediului interstelar din jurul nostru.
Deşi motivele pentru care puful local are structura identificată sunt necunoscute, Cavitatea Locală se cred că s-a format în urma exploziilor unor supernove care s-au produs în apropiere.
|